Ahol nem kívánatos a nagycsalád: a túlnépesedés ellenszerei

Ha a népesség növekedése fenntarthatatlan, akkor van-e humánus módja annak korlátozására?

A migráns kibocsátó országokban tett lépéseket vesszük sorra, mert amíg nálunk éppen a sokgyerek a támogatott, máshol éppen az ellenkezője, és nem is tűnik reménytelennek a helyzet:

1. A nők támogatása

A tanulmányok azt mutatják, hogy a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz hozzáférő nők könnyebben kitörnek a szegénységből, míg azok, akik dolgoznak, nagyobb valószínűséggel használják a fogamzásgátlást. Az Egyesült Nemzetek Népességi Alapja mindkét kérdést egyszerre kívánja kezelni, mikrokreditprojekteket futtatva, hogy a fiatal nőket a reproduktív egészség támogatójává tegye.

2. A családi tervezés előmozdítása

A férfiak és nők csak a fogamzásgátlással kapcsolatos oktatásának nagy hatása lehet. Amikor Irán 1989-ben bevezette a nemzeti családtervezési programot, a termékenységi ráta egy évtized alatt 5,6-ról 2,6-ra csökkent. Hasonló erőfeszítéseket Ruandában a fogamzásgátlás használatának háromszoros növekedését eredményezte mindössze öt év alatt.

3. Legyen szórakoztató a témáról szóló ismeretanyag

Furcsamód az olyan szappanoperák, amelyek kulturálisan specifikus történeteket tartalmaznak a reproduktív kérdésekről, 50 országban több mint 500 millió ember hallotta. Etiópiában a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat akkor kezdték keresni a nők, amikor lejátszottak egy ilyen témájú sokrészes TV film sorozatot.

4. A kormány ösztönzése

A kérdéses országok kormányai támogassák a „felelős szülői életet”: támogatásokat az első két gyermekre kell korlátozni.

5. Egy gyermekre vonatkozó jogszabályok

Kína magas, ellentmondásos egygyermekes politikája során a termékenység 1960-as években mért 6-ról 1,5-re csökkent 2014-re. Ehhez meg kellett szakítani a családok az idősekre vonatkozó hagyományos támogatási struktúráit.