Szabadulnának az egyre kínosabb Hableány pertől: Koreának adnák át a tárgyalási jogot

Tárcaközi egyeztetési szinten van a magyar és dél-koreai hatóságok között az, hogy Dél-Korea átvenné az ügy tárgyalását. Rendkívül bonyolult ugyanis a joghatósági ítélkezési kérdés az ügyben: nemzetközi vízi úton, ahol a hivatalos munkanyelv a német, ütközött egy svájci és egy magyar hajó, az áldozatok többsége dél-koreai, az egyik hajóskapitány pedig ukrán.

Az teljesen egyértelmű, hogy a Magyar Köztársaság területén a magyar hatóság az elsőfokú illetékes, minden az ő jóváhagyásával történhet, nemzetközi szerződésekben rögzített jogi garanciákkal.

A KÉP NEM AZ UKRÁN HAJÓSKAPITÁNYT ÁBRÁZOLJA!
A KÉP NEM AZ UKRÁN HAJÓSKAPITÁNYT ÁBRÁZOLJA!

Ebben az esetben is ez az eljárás. A hatóságoknak rendkívül kényelmetlen az ügy, a koreai hatóságok pedig nagyon aktívak és elszántak abban, hogy minden lehetséges módon ki akarják deríteni a történteket és megállapítani a felelősségeket. Nem az ukrán kapitány „fejét” akarják, hanem tisztánlátást és a jogi cselekvési teret.

Könnyen megmérgezheti két ország viszonyát, ha áldozatokról és az ehhez kapcsolódó igazságszolgáltatásról van szó. Magyarország szinte az összes nemzetközi fórumon éveken keresztül kárát látta annak, hogy magyarországi börtönben tartották fogva az életfogytiglanra ítélt „baltás gyilkost”, az azeri katonát, aki egy itthoni laktanyában baltával agyonütött egy örmény katonát. Azerbajdzsán folyamatosan kritizálta Magyarországot, hogy miért nem adják át neki az elítéltet, amit aztán a magyar kormány meg is tett. Noha itt is volt jogi garancia arra, hogy az elítéltet hazájában börtön várja, ehelyett az azeri elnök fogadta a repülőtéren, kitüntetéseket, lakást, fizetést kapott az államtól. Így ebben az esetben nem jól sült el a jogi garancia kérdése.